4 Πρακτικές για την Αποφυγή της Εξουθένωσης και της Εξάντλησης (Burn Out). Γράφει η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc

Ο Burn Out είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται συχνά με την υπερβολική φόρτιση και έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

 

1 Προγραμματισμός και διαχείριση χρόνου:

Μία από τις κύριες αιτίες του Burn Out είναι η υπερβολική εργασία και η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο προγραμματισμός των καθημερινών και εβδομαδιαίων καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένων και χρόνων ανάπαυσης, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερβολικής κούρασης και της έλλειψης ενέργειας.

 

2 Αναγνώριση και διαχείριση του άγχους:

Το άγχος είναι συχνά συνδεδεμένο με το Burn Out. Εκτίμηση των πηγών άγχους και την ανάπτυξη διαφόρων τεχνικών για την χειρισμό τους, όπως η αναπνοή, η άσκηση, η άσκηση μεθόδων χαλάρωσης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του Burn Out.

 

3 Υγιεινή διατροφή και άσκηση:

Η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση έχουν αποδειχθεί όχι μόνο ευεργετικές για το σώμα, αλλά και για την ψυχική υγεία. Η επιλογή υγιεινών τροφίμων και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και να προάγουν την αντοχή στο άγχος και την κούραση που σχετίζεται με την εργασία.

 

4 Καθορισμός όρων και ορίων:

Είναι σημαντικό να μάθεις να λες “όχι” όταν είναι αναγκαίο. Συχνά, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το Burn Out είναι τείνουν να αναλαμβάνουν πολλά καθήκοντα και ευθύνες, και η αδυναμία να προσδιορίσουν όρους και όρια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση. Μάθε να προτείνεις ρεαλιστικούς στόχους και να προσδιορίζεις τις ώρες εργασίας, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό σου από την υπερβολική φόρτωση.

Εφαρμόζοντας αυτές τις επιστημονικές προσεγγίσεις, μπορείς να αποφύγεις το Burn Out και να διατηρήσεις την ψυχική σου ευεξία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σου πορείας.

 

Στέλλα Γ. Ζαχαράτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Πτυχιούχος Κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Canterbury University UK
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κλινική & ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση στην
Παιδοψυχολογία & στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)
https://www.zaharatoustella.gr/

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *