Η οικογένεια θα πρέπει να αποτελεί καταφύγιο, σημείο εκκίνησης και πηγή ασφάλειας. Γράφει η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc

Η οικογένεια πρέπει να λειτουργεί ως καταφύγιο και πηγή ασφάλειας. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση των παιδιών τους μέσω της σχέσης και της επικοινωνίας μαζί τους. Η σύγχρονη διαπαιδαγώγηση επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της ψυχικής ανθεκτικότητας και της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και στο σεβασμό για τους άλλους και την ανάπτυξη ενός ισχυρού αξιακού συστήματος. Αυτό απαιτεί συνεχή προσπάθεια από νωρίς μέχρι την εφηβεία, με βασικές προϋποθέσεις τη σταθερότητα, την οριοθέτηση, την ενθάρρυνση και το καλό παράδειγμα των γονιών.

Υπάρχει ιδανικός τρόπος να είναι κανείς καλός γονιός;

Πολλοί γονείς βασίζονται στην αγάπη και στο ένστικτό τους, ενώ άλλοι αναζητούν βοήθεια σε βιβλία ή ιστοσελίδες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις και πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να κατανοήσουν τις ανάγκες των παιδιών τους σε κάθε αναπτυξιακή φάση.

Η στενή επαφή με το παιδί, η σταθερότητα, η αγάπη και η αναγνώριση των συναισθημάτων του είναι βασικές συνιστώσες για την επιτυχία της γονεϊκής σχέσης.

Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής

Οι γονείς σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία και τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία τους προκαλούν άγχος. Ωστόσο, η επικοινωνία με τα παιδιά τους μπορεί να τους δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις.

Η διαπαιδαγώγηση πρέπει να εστιάζει στην αυτοεκτίμηση και την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών, απαιτώντας συστηματική προσπάθεια και σταθερή γονεϊκή παρουσία.

Σημάδια άγχους και κατάθλιψης

Πολλά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη, συνήθως λόγω οικογενειακών πιέσεων. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρατηρούν σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους ή αλλαγές στη συμπεριφορά, που μπορεί να υποδηλώνουν ψυχικές πιέσεις. Η καλή επικοινωνία και η κατανόηση των αναγκών του παιδιού είναι κλειδιά για την αναγνώριση αυτών των καταστάσεων.

Βοήθεια για τη διαχείριση του άγχους

Οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά τους μειώνοντας τις δραστηριότητες, αφιερώνοντας χρόνο για συζητήσεις σχετικά με τα συναισθήματα και προάγοντας δραστηριότητες που τα ευχαριστούν. Η επαφή με τη φύση και η άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμες. Η προώθηση τεχνικών χαλάρωσης και η διατήρηση ενός ήρεμου κλίματος στο σπίτι είναι επίσης σημαντικές.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης

Η αυτοεκτίμηση των παιδιών χτίζεται από την πρώτη τους ηλικία, μέσω της γονεϊκής στήριξης και αναγνώρισης των προσπαθειών τους. Είναι σημαντικό οι γονείς να δείχνουν εμπιστοσύνη στα παιδιά τους, να τα αποδέχονται και να τα ενθαρρύνουν να θέτουν προσιτούς στόχους.

Διαχείριση αποτυχιών

Οι γονείς πρέπει να δείχνουν ότι η αγάπη τους παραμένει σταθερή, ανεξαρτήτως των επιτυχιών ή αποτυχιών των παιδιών τους. Η διδασκαλία της σημασίας της προσπάθειας και η υποστήριξη στην επιμονή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη υγιούς ψυχισμού.

Εφηβεία και αμφισβήτηση ορίων

Κατά την εφηβεία, οι έφηβοι αναζητούν την ταυτότητά τους και συχνά αμφισβητούν τους κανόνες. Οι γονείς πρέπει να κρατούν ανοιχτή την επικοινωνία και να δείχνουν κατανόηση στις επαναστατικές τους τάσεις, χωρίς να χάνουν την αίσθηση των ορίων.

Η σχέση γονέων και παιδιών είναι μοναδική και απαιτεί συνεχή προσπάθεια και κατανόηση. Παρά τις προκλήσεις, η οικογένεια πρέπει να παραμένει το ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά, παρέχοντας στήριξη και ασφάλεια.

Στέλλα Γ. Ζαχαράτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Πτυχιούχος Κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Canterbury University UK
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κλινική & ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση στην
Παιδοψυχολογία & στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)
https://stellazaharatou.com/

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *