Πως να προετοιμάσουμε σωστά τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά. Γράφει η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc

Το καλοκαίρι πλέον δίνει την σκυτάλη του στον Σεπτέμβρη με τους γονείς και τα παιδιά να ειναι έτοιμοι να υποδεχθούν τη νέα σχολική χρονιά που έφτασε. Αυτή η μεταβατική φάση μπορεί να είναι ιδιαίτερα κουραστική για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, σε ένα νέο σχολείο ή αν περνούν την πόρτα του δημοτικού, του γυμνασίου, ή ακόμα και του λυκείου για πρώτη φορά.

Οι γονείς είναι ωφέλιμο να προσπαθήσουν να ελαττώσουν το άγχος τους για  να είναι πιο λειτουργικοί. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατάλληλη περίοδος για να προγραμματίσουν τη νέα σχολική χρονιά, να οργανωθούν, και να φροντίσουν ώστε το παιδί τους να λάβει τα απαραίτητα εφόδια από την αρχή.

Οπότε, εστιάζοντας στη φροντίδα και στη στήριξη των παιδιών τους, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να προετοιμαστούν για το σχολείο.

Δημιουργούμε ένα νέο πρόγραμμα

Η δημιουργία προγράμματος για μια καλή σχολική χρονιά είναι η μισή διαδρομή. Όσο νωρίτερα οι γονείς ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα για την επιστροφή στο σχολείο, τόσο πιο σύντομα θα ελαχιστοποιήσουν το άγχος του παιδιού και το δικό τους και θα το βοηθήσουν σε αυτή τη μετάβαση.

Μέσα στις ρυθμίσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την ρύθμιση του προγράμματος  ύπνου. Πολλά παιδιά συμπεριλαμβανομένων των εφήβων  χρειάζονται 9 ή περισσότερες ώρες ύπνου. Η έγκαιρη ρύθμιση του προγράμματός του, θα βοηθήσει το παιδί σας να είναι έτοιμο όταν αρχίσει το σχολείο.

Βοηθούμε το παιδί να εξοικειωθεί με το σχολείο

Προτείνουμε στο παιδί  αν αυτό ενδιαφέρεται να επισκεφθεί το σχολείο πριν από την πρώτη ημέρα. Κάνουμε μια βόλτα γύρω από το σχολείο μαζί του, για να το εξοικειώσουμε με το σχολικό του περιβάλλον ώστε να αποβάλει το πρώτο άγχος του αγνώστου περιβάλλοντος. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης, κάνουμε  μια εικονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του σχολείου. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να μην νιώθει χαμένο την πρώτη μέρα.

Παρέχουμε συναισθηματική υποστήριξη στο παιδί

Συζητάμε μαζί του σχετικά με τις σκέψεις του, τους προβληματισμούς του και τις προσδοκίες του για το επερχόμενο σχολικό έτος. Τι ανησυχίες έχει, τι σκέφτεται και τι στόχους βάζει για τη νέα σχολική χρονιά. Δείχνουμε λεκτικά και συναισθηματικά ότι θα είμαστε δίπλα του σε ό,τι πρόβλημα και αν τυχόν αντιμετωπίσει, χωρίς να κάνουμε κριτική.

Σε περίπτωση που οι γονείς επιθυμούν να θεσπίσουν κανόνες κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να είναι απλοί, ηλικιακά κατάλληλοι, σαφείς και μπορούν να εφαρμοστούν με συνέπεια. Τους συζητάμε μαζί με τα παιδιά ώστε να τους κατανοήσουν ως προς την χρησιμότητα τους πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και αποφεύγουμε τις συχνές αλλαγές.

Καλό θα ήταν να μην βομβαρδίζουμε τα παιδιά με ερωτήσεις αμέσως μετά το σχολείο.

Είναι αρκετά δύσκολο για τα παιδιά να προσαρμοστούν γρήγορα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές στο σχολικό πλαίσιο. Δεν ενδείκνυται να τα υποβάλλουμε σε επιπλέον άγχος θέτοντάς  τους ερωτήσεις. Αν θελήσουν  θα μας ρωτήσουν τα ίδια. Αν πάλι δούμε ότι κάτι τα ανησυχεί τότε διακριτικά περνάμε σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο. Χρησιμοποιούμε ανοιχτές ερωτήσεις αποφεύγοντας τις κλειστές που απαντώνται με «ναι, όχι, καλά…».

Ενθαρρύνουμε το παιδί να επιλέξει εκείνο εξωσχολικές δραστηριότητες που του αρέσουν. Η υπερβολή είναι πάντα κακός οδηγός. Το σχολικό πρόγραμμα είναι αρκετά φορτωμένο για να εντάξουμε πολλές δραστηριότητες. Ο ελεύθερος χρόνος ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών και την σωματική τους ξεκούραση.

Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε τυχόν επιπρόσθετες ανάγκες ψυχικής υγείας

Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι τα σημάδια του σχολικού εκφοβισμού (bullying). Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να πάρει τη μορφή του άμεσου εκφοβισμού, όπως σπρώξιμο, κλοτσιές, πειράγματα, βρισιές, καταστροφή περιουσίας του παιδιού, καθώς και έμμεση δράση, όπως το να αφήνεται εκτός της ομάδας των φίλων, διάδοση φημών και να διαδικτυακός εκφοβισμός.

Εάν αντιληφθούμε ότι ένα παιδί είναι ο «νταής» ή είναι θύμα εκφοβισμού, ενημερώνουμε άμεσα τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ώστε να αναλάβουν ταχέως δράση.

Γνωστοποιούμε στο παιδί ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεται νευρικό την πρώτη ημέρα στο νέο σχολικό περιβάλλον. Οι γονείς των μικρότερων παιδιών, θα μπορούσαν να δώσουν στο παιδί να πάρει στο σχολείο, ένα ειδικό αντικείμενο που έχει συναισθηματική αξία για αυτό (με άδεια από το σχολείο) ώστε να κάνουν το περιβάλλον του πιο άνετο.

Κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι λογικό για ένα παιδί να νιώθει άγχος, το οποίο συνήθως περνά μετά τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες. Εάν το παιδί σας συνεχίζει να φαίνεται ανήσυχο ή αγχωμένο, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Οι γονείς είναι απαραίτητο να κατανοήσουν πώς το παιδί αναπτύσσεται σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά. Έχοντας επίγνωση για την τυπική συμπεριφορά και τις σκέψεις του παιδιού, θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πιο εύκολα μία αλλαγή στη συμπεριφορά του. Η αναγνώριση των ξαφνικών αλλαγών στη συμπεριφορά είναι χρήσιμη στην έγκαιρη παρέμβαση προς την αντιμετώπιση των συναισθηματικών αναγκών.

Αν το παιδί αντιμετωπίζει ένα θέμα ψυχικής υγείας,  καλό θα ήταν να προγραμματιστεί η επίσκεψη σε έναν ειδικευμένο Παιδοψυχολόγο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ψυχική υγεία του παιδιού είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική του υγεία. Η αρμονική ισορροπία και των δύο παραγόντων όπως και η ενεργή συμμετοχή σας, θα το βοηθήσουν να αναπτύξει μια υγιή ζωή εντός αλλά και εκτός σχολικού πλαισίου.

Με σωστή προετοιμασία, καθοδήγησή και υποστήριξη, όλα τα ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν θα αντιμετωπίζονται επιτυχώς.

Καλή σχολική χρονιά & καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά!

Στέλλα Γ. Ζαχαράτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου
Πτυχιούχος Κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Canterbury University UK
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κλινική & ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση στην
Παιδοψυχολογία & στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)
https://stellazaharatou.com/

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *