Τι σημαίνει αυτοεκτίμηση και τι υποδηλώνει αυτός o όρος;
Ο όρος αυτοεκτίμηση σύμφωνα με τον Stanley Coopersmith, που χρησιμοποιεί για την απόδοση του τον αγγλικό όρο self-esteem, και ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους μελετητές της αυτοεκτίμησης ως έννοιας. Ο όρος αυτός υποδηλώνει τις συνήθεις αντιλήψεις και την εκτίμηση του ατόμου για τον εαυτό του, οι οποίες καθορίζουν τον βαθμό στον οποίο το άτομο πιστεύει ότι είναι ικανό, σημαντικό, άξιο και επιτυχημένο.
Από πού προκύπτει η αυτοεκτίμηση;
Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου απορρέει και από τις στάσεις και τις κρίσεις των άλλων, των σημαντικών άλλων, όπως είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, οι συγγενείς και οι φίλοι. Δεν προκύπτει αποκλειστικά από την προσωπική εμπειρία του ατόμου και επιπροσθέτως δεν φαίνεται να ταυτίζεται πάντα με την πραγματική αξία του ατόμου. Παρατηρούμε λοιπόν συχνά άνθρωποι με πολλές αρετές και ικανότητες να μην διαθέτουν την ανάλογη αυτοεκτίμηση, ενώ, αντίθετα, άτομα με περιορισμένες δυνατότητες να έχουν αναπτύξει υψηλή αυτοεκτίμηση.
Πως χτίζεται η αυτοεκτίμηση;
Η αυτοεκτίμηση χτίζεται σταδιακά – τμηματικά. Καθοριστικής σημασίας είναι η συνδρομή των γονέων στο χτίσιμό της, αφού αυτοί καλούνται να ενισχύουν τις δυνατότητες και να ενθαρρύνουν το παιδί, να το μάθουν ν΄ αποδέχεται και ν’ αγαπάει τον εαυτό του και να μην επηρεάζεται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντες και από τους άλλους για να κερδίσει την αποδοχή τους και να είναι αρεστό. Οι γονείς καλό θα είναι ούτε να επαινούν διαρκώς το παιδί τους, ανεξάρτητα από των δεξιότητες που κατέχει, γιατί έτσι το παιδί θα αναπτύξει αυτάρεσκη στάση, αλλά ούτε και να είναι συνεχώς επικριτικοί κάνοντας παρατηρήσεις, γιατί τότε το παιδί θα αναπτύξει ανασφάλειες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβους και άλλα αρνητικά συναισθήματα.
Παρατηρούμε ότι ένα παιδί με ενισχυμένη αυτοεκτίμηση, σκέφτεται θετικά, στηρίζεται στον εαυτό του, ξέρει ν’ αγωνίζεται βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους, είναι ικανό να δημιουργεί ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις και πρόκειται κάνει σωστές επιλογές ως ενήλικας στο μέλλον.
Ποιες είναι οι φράσεις των γονέων που “χτίζουν” και ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού;
Θα σ’ αγαπάω για πάντα, ό,τι και αν κάνεις.
Σ’ αγαπάω γι’ αυτό ακριβώς που είσαι.
Μπράβο, συνέχισε έτσι, και σύντομα θα τα καταφέρεις.
Δεν πειράζει αν κλάψεις, αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.
Δεν πειράζει, είναι πολύ σημαντικό το ότι προσπάθησες.
Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε λάθη.
Μην στεναχωριέσαι, μαζί θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό.
Είναι πολύ σημαντικό επομένως οι γονείς, μέσα από την υποστήριξη και την ενθάρρυνση, να βοηθούν έμμεσα και άμεσα τα παιδιά τους ν’ αποκτήσουν υγιή αυτοεκτίμηση.
Στέλλα Γ. Ζαχαράτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Πτυχιούχος Κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Canterbury University UK
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κλινική & ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση στην
Παιδοψυχολογία & στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)
https://www.zaharatoustella.gr/
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*