Συμβουλές προκειμένου να βοηθηθείτε ώστε να φτιάξετε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας.
Άρχισαν από σήμερα Δευτέρα τα σχολεία όλης της χώρας. Και όπως γνωρίζουμε όλοι οι γονείς, μαζί τους πρόκειται να ξεκινήσει και η κλασική μάχη για το πρωινό ξύπνημα. Μετά από αρκετό καιρό, τα παιδιά μας καλούνται και πάλι να προσαρμοστούν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και φυσικά να ξυπνούν μια συγκεκριμένη ώρα κάθε πρωί.
Προς αποφυγήν, λοιπόν, από τις πρωινές εντάσεις και ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα επιστρέψει στο σχολείο του ξεκούραστο, καλό είναι να το βάλετε σε διαδικασία ύπνου όσο το δυνατόν πιο νωρίς.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να φτιάξετε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού σας.
Εξηγούμε στο παιδί τη σημασία του καλού και ποιοτικού ύπνου
Με απλά λόγια, κατανοητά για την ηλικία του κάθε παιδιού, εξηγήστε του ότι ο ύπνος δεν πρέπει να θεωρείται… τιμωρία, αλλά αντίθετα είναι απαραίτητος ώστε να μεγαλώσει, να αναπτυχθεί σωστά και να έχει διαύγεια και συγκέντρωση στα μαθήματά του. Βοηθήστε το να κατανοήσει ότι ο επαρκής ύπνος είναι η βασική προϋπόθεση για την υγεία και την ευεξία του.
Ορίστε αυστηρά μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου
Δεδομένου ότι όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας χρειάζονται τουλάχιστον 9 έως 12 ώρες ύπνου, ως γονείς πρέπει να φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να ξεκουράζονται επαρκώς. Επιλέξτε λοιπόν αναλόγως με την ηλικία του παιδιού μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου (π.χ. 9.30 το βράδυ) και φροντίστε να βάζετε κάθε ημέρα το παιδί στη διαδικασία ύπνου αυτήν την ώρα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Παράλληλα θα πρέπει να φροντίστε ώστε να ξυπνάτε το παιδί την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Ίσως να ακούγεται κάπως υπερβολικό, όμως με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα αποκτήσει μια αίσθηση προγράμματος και θα ξυπνάει στην πορεία με μεγαλύτερη ευκολία.
Ορίστε και καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο
Προσπαθήστε να καθιερώσετε μια ρουτίνα που θα το χαλαρώσει και θα το προετοιμάσει το παιδί για έναν ποιοτικό ύπνο, αντί να το αφήνετε το να βλέπει τηλεόραση ή να ασχολείται με ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι να αποκοιμηθεί. Ενδεικτικά μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ένα χλιαρό ντους, να πιει ένα ποτήρι ζεστό γάλα (τα γαλακτοκομικά ευνοούν τον ύπνο) και τέλος μπορείτε να του διαβάστε ένα παραμύθι ώστε να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί ευχάριστα και με όμορφες εικόνες.
Χαμηλώστε τον έντονο φωτισμό
Το έντονο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου του παιδιού μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του, φροντίστε γι’ αυτό να έχετε έναν απαλό φωτισμό στο δωμάτιο, ειδικά προτού το παιδί κοιμηθεί. Σε περίπτωση που το παιδί φοβάται το σκοτάδι, αφήστε στο δωμάτιό του αναμμένο μόνο ένα φωτάκι ύπνου.
Για να ξυπνάει πάντα με όρεξη…
Κάντε την προετοιμασία σας από το προηγούμενο βράδυ
Αντί να αγχώνεστε το πρωί πριν από το σχολείο ώστε να βρείτε τα ρούχα του παιδιού και να φτιάξετε τα σνακ του για το σχολείο, προσπαθήστε να τα έχετε προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, το παιδί το πρωί θα πρέπει απλώς να φορέσει τα ρούχα που έχετε διαλέξει μαζί και εσείς δεν θα αξιοποιήσετε το χρόνο ώστε να του φτιάξετε πρωινό.
Προκειμένου να γίνει πιο όμορφο και δελεαστικό το πρωινό ξύπνημα του παιδιού, φτιάξτε του ένα θρεπτικό και νόστιμο πρωινό. Χρησιμοποιείστε υλικά με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί, ωστόσο προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε στο πρωινό του και τροφές που του αρέσουν.
Στέλλα Γ. Ζαχαράτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου
Πτυχιούχος Κρατικού Βρετανικού Πανεπιστημίου Canterbury University UK
Μεταπτυχιακή εκπαίδευση και κλινική & ψυχοθεραπευτική εξειδίκευση στην
Παιδοψυχολογία & στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)
https://stellazaharatou.com/
*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*